Een tandimplantaat, dit moet je erover weten

Heel wat mensen beschikken vandaag de dag over een zogenaamd tandimplantaat. Voor anderen geldt dan weer dat ze met het idee spelen om daar gebruik van te gaan maken. Voor een dergelijk implantaat geldt dat ze fungeert als een soort van schroefje welke is gemaakt van het materiaal titanium. Van dit materiaal is bekend dat ze door het lichaam eenvoudig wordt geaccepteerd. Het betreft hier een veilige evenals permanente vervanging van de tandwortel. Uiteraard wordt zo’n implantaat altijd in de kaak aangebracht. Op het implantaat zal vervolgens een kunst element worden geplaatst zoals een kroon. Wil je hier nu graag meer over te weten komen? Verdiep je dan beslist even in de informatie evenals in de voordelen die we hebben aangehaald op deze pagina.

Wanneer kan je kiezen voor een tandimplantaat laten plaatsen? 

Er zijn verschillende situaties waarin de keuze voor het laten plaatsen van een tandimplantaat meer dan de moeite waard kan zijn. Om te beginnen is dit bijvoorbeeld het geval wanneer er sprake is van de situatie waarin er een enkele tand dient te worden vervangen door middel van een kroon op een implantaat. Daarnaast kan je ook in andere gevallen kiezen voor deze oplossing. Denk wat dit betreft bijvoorbeeld maar eens aan de onderstaande situaties: 

  • Bij het vervangen van meerdere tanden door middel van een brug op implantaat;
  • Bij het vervangen van alle tanden met een vaste of uitneembare prothese; 

De keuze voor een tandimplantaat kan in heel wat gevallen een belangrijke meerwaarde met zich meebrengen, zoveel mag onderhand wel duidelijk zijn. Als ook jij geconfronteerd wordt met bepaalde problemen met je gebit kan het dan ook wellicht een aanrader zijn om ervoor te kiezen om een dergelijk implantaat te laten plaatsen.

Met welke voorwaarden dien je rekening te houden?

Er zijn aan het kunnen plaatsen van een tandimplantaat eigenlijk niet zoveel voorwaarden verbonden. Je moet er in eerste instantie wel rekening mee houden dat een dergelijke behandeling doorgaans alleen wordt uitgevoerd bij mensen die de leeftijd van 18 jaar of ouder hebben bereikt. Een ander eveneens niet onbelangrijk aandachtspunt heeft te maken met het feit dat er voldoende kaakbot aanwezig dient te zijn. Dit laatste is absoluut een bijzonder belangrijke voorwaarde. 

Wat zijn de voordelen verbonden aan een tandimplantaat?

De reden waarom het laten plaatsen van een tandimplantaat als zo interessant kan worden bestempeld is natuurlijk vooral terug te vinden in de talrijke voordelen die eraan verbonden zijn. Wat deze voordelen betreft kan je meer concreet rekening houden met de onderstaande:

  • Je kiest voor een functionele evenals blijvende oplossing;
  • Tanden en kiezen op implantaten zijn niet van echte tanden te onderscheiden;
  • Een tandimplantaat voelt precies aan zoals je eigen, natuurlijke tand; 
  • Tandimplantaten kunnen eenvoudig meerdere tientallen jaren meegaan;

Wil je er absoluut zeker van kunnen zijn dat je kan rekenen op de best mogelijke levensduur voor jouw tandimplantaat? In dat geval is zorgen voor een zo optimaal mogelijk onderhoud van cruciaal belang. In ieder geval, heb jij het idee dat de keuze voor het laten plaatsen van implantaten ook voor jou wellicht een zeer interessante keuze kan zijn? Dan is het altijd een aanrader om dit even grondig te bespreken met jouw tandarts. Dat is uiteraard het eerste wat dient te gebeuren. Benieuwd naar andere mogelijkheden? Bekijk dan eens gebitsrenovatie